Kuchnia

serniki

Spód: 200 g ciasteczek (np. Digestive albo kakaowych herbatników), 75 g masła

Masa serowa: 700 g twarogu potrójnie mielonego, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 200 ml kwaśnej śmietany (12% -18%), 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g białej czekolady, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 16 ciasteczek Oreo (1 duża paczka)
Przygotowanie: 5 minut, pieczenie: 60 minut

1. Zacznij od przygotowania spodu do sernika. Ciasteczka drobno zmiel blenderem. Możesz też użyć maszynki do mięsa. Masło rozpuść. Do pokruszonych ciastek dodaj masło i dokłądnie wymieszaj. Masa ma przypominać mokry piasek.

2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstaw do lodówki.

3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

4. Twaróg zmiksuj z cukrem na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj jajka. Następnie dodaj śmietanę, mąkę, wanilię i sól. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę i pokruszone ciasteczka. Masę serową przelej na spód z ciasteczek. Tortownicę przykryj od góry folią aluminiową.

5. Piecz 50 minut w 170 st. C. Następnie zdejmij folię z wierzchu i piecz jeszcze 10 minut. Boki ciasta muszą się ściąć, środek może być lekko galaretowaty. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki na całą noc.
http://www.papilot.pl/porady-kulinarne/21717/2/Nietypowa-slodkosc-na-SWIETA-Sernik-z-ciasteczkami-Oreo-Najpyszniejszy-jaki-znamy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation