Kuchnia

kawy, czekolady....

Czekoladowy krem z rumem

Składniki na 6 porcji:

4 jajka
100 g cukru (lub więcej do smaku)
0.5 l pełnotłustego mleka
70 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 kopiata łyżka ciemnego kakao
40 g skrobi ziemniaczanej
2-3 łyżki jasnego rumu
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii)


Wykonanie:

Całe jajka ubić na parze z dodatkiem cukru na jasny krem, wystudzić. Połowę mleka zagotować, dodać masło. W drugiej połowie rozmieszać skrobię ziemniaczaną i kakao, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, lekko wystudzić, może być ciepły.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać jajka ubite na parze i budyń, delikatnie wymieszać, dodać rum i ekstrakt z wanilii. Przełożyć do małych szklaneczek, podawać schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation