Kuchnia

słodkości

KOSTKA CZEKOLADOWA Z WANILIĄ, ORZECHAMI I NUTĄ POMARAŃCZY

Na formę ok. 20x30 cm:

4 tabliczki czekolady deserowej
puszka słodkiego mleka skondensowanego
2 garści orzechów laskowych
2 garści potłuczonych ulubionych herbatników
1 łyżeczka pasty waniliowej
2-3 krople ekstraktu pomarańczowego

Nad garnkiem z gotującą się powoli wodą (ok.2 cm od dna) postaw miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody. Wrzuć do miski dobrze pokruszoną czekoladę i roztop ją, powoli mieszając. Kiedy czekolada prawie się rozpłynie, dodaj puszkę mleka i pastę waniliową. Mieszaj cały czas i kiedy tylko grudki czekoladowe znikną, zdejmij miskę z garnka. Szybko dodaj orzechy, herbatniki
i kropelki pomarańczy. Energicznie wymieszaj i wylej równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na godzinę do delikatnego przestygnięcia, potem wstaw do lodówki na ok 2-3 godziny. Wyjmij z formy, odklej papier i krój, jak Ci wyobraźnia podpowie. W przedświątecznej gorączce, niezastąpione :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation