Kuchnia

.obiad

Zapiekanka z makaronem i kalafiorem

Składniki:
kalafior
250 g makaronu, np. świderki
3 łyżki oliwy
por (biała część)
3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
ser żółty, np. ser Radamer wędzony
sól

Składniki na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka musztardy
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie:
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie, podobnie robimy z makaronem. Odcedzamy. Warstwami układamy w naczyniu żaroodpornym.
Por kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie, dolewamy odrobinę wody, dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę dusimy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Wykonanie sosu:
W garnku rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i szybko łączymy składniki. Stopniowo wlewamy mleko i szybko mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżkę musztardy, wlewamy pozostałą część mleka i ponownie, mieszamy. Sos zagotowujemy do uzyskania lejącej konsystencji (w trakcie zapiekania sos zgęstnieje). Zdejmujemy z ognia wrzucamy wcześniej podsmażony por, przyprawiamy do smaku otartą gałką muszkatołową, solą i pieprz.

Sosem polewamy kalafior i makaron, posypujemy potartym serem, wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 20 – 25 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation