Kuchnia

kulinaria

PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE PIECZARKOWYM.

Składniki: (4-5 porcji)
2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
1/2 dużej cebuli,
2 ząbki czosnku,
300 g pieczarek,
250 ml śmietanki 18%,
1 łyżka mąki,
olej,
sól, pieprz.

Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dobrze doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać odrobinę oleju oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć ok. 10 min, po czym dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 min. Wlać śmietankę, gotować chwilę, dodać mąkę. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wymieszać w garnku z wcześniej podgrzanym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation