Design

Design

kokosowa beza z malinami i bitą śmietaną
składniki:
5 białek
280 g cukru pudru (użyłam 250g)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki białego octu winnego
85 g wiórków kokosowych
300 ml śmietanki (użyłam 30%)
50 g cukru pudru
2 limonki
200 g malin

wykonanie:

białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy aż znowu będą sztywne. dodajemy mąkę kukurydzianą, ocet winny, ponownie ubijamy. na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyżki.

z papieru do pieczenia wycinamy 3 prostokąty o wymiarach 12x25 cm. ja wycięłam 12x20 cm bo w ten sposób zmieściły mi się na raz na blasze do pieczenia. ubite białka wykładamy na 3 prostokąty i rozsmarowujemy równo. możemy również użyć szprycy. pieczemy bezy w piekarniku nagrzanym do 140°c przez ok. godzinę, po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę. po tym czasie studzimy i przygotowujemy krem.

Śmietankę ubijamy na sztywno z sokiem wyciśniętym z limonek, otartą z nich skórką i z cukrem pudrem.

ostudzone bezy przekładamy śmietaną. najpierw jeden blat bezy, na to połowa śmietany i połowa malin, na górę kolejny blat bezowy, reszta śmietany, reszta malin i na samą górę ostatnia beza. przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation