Kuchnia

kuchnia

marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym
składniki na steki:

4 gałązki rozmarynu
1 pęczek tymianku
2 łyżeczki grubo zmielonych ziaren pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
4 steki wołowe po 200 g
sól

na dip:

250 g cebuli
1 łyżka oleju
1 mała zielona papryczka chili
trochę wermutu noilly prat
100 ml sosu cumberland
75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól, pieprz


przygotowanie

zioła opłukać, grubo posiekać. w płaskiej miseczce wymieszać je z pieprzem i oliwą z oliwek. w mieszance obtoczyć steki wmasowując marynatę w mięso. odstawić na noc do lodówki pod przykryciem do zamarynowania.

na dip: cebule obrać i grubo posiekać. rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę przez 8–10 minut. papryczkę chili oczyścić, opłukać i drobno pokroić. dodać do cebuli, smażyć razem przez chwilę. dolać odrobinę noilly prat. dodać sos cumberland, wymieszać. cranberries grubo posiekać i dodać do mieszanki. przyprawić odrobiną soli i pieprzu.

wyjąć steki z marynaty, osuszyć. piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny z obu stron przez ok. 5 minut. steki posolić i podawać z dipem cebulowo-żurawinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation