Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babeczki drobiowe
45 dag ciasta francuskiego,
50 dag piersi z kurczaka,
20 dag pieczarek,
1/3 puszki kukurydzy
1 duży ząbek czosnku,
ser pleśniowy,
sól, pieprz
kostka rosołowa drobiowa
olej
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę. Kostkę rosołową rozcieramy z 3 łyżkami oleju. Marynatę mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Pieczarki kroimy w grube półtalarki a ser kruszymy. Po tym czasie mięso podsmażamy na patelni, doprawiając go pieprzem. Pieczarki podsmażamy na 1 łyżce oleju. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do miski przekładamy podsmażone mięso, pieczarki oraz kukurydzę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy foremkę do mufinek lub jeśli ktoś nie ma to małe metalowe foremki na babeczki. Spód foremek wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy na 12 części. Ciastem wykładamy przygotowane foremki. Tak przygotowane babeczki nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierzch wykładamy pokruszony ser pleśniowy. Wystające brzegi ciasta zakładamy na wierzch babeczek i lekko dociskamy do siebie. Piekarnik nagrzewamy do 210 C. przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i chwilkę studzimy na metalowej kratce. Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation