Kuchnia

jedzenie

Mus owocowy

Składniki:
•500 gram owoców (użyłam mrożonych truskawek, malin i borówek)
•ok 120 gram cukru (można dać więcej lub mniej- do smaku)
•300 gram jogurtu naturalnego
•250 ml śmietanki 30%
•2 białka
•5 łyżeczek żelatyny
•bezy do dekoracji




Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzamy niemal do wrzenia i ściągamy z ognia. Wrzucamy żelatynę i mieszamy dokładnie aż całkowicie się rozpuści. Całość dokładnie rozdrabniamy blenderem. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych owoców dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia składników. W jednej miseczce ubijamy śmietankę na sztywno, w drugiej białka. Do masy dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 22- 24 cm. Schładzamy kilka godzin w lodówce aż mus stężeje. Ozdabiamy bezami.
Smacznego:)

http://jaskiniasmaku.blogspot.se/2012/12/mus-owocowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation