Kuchnia

KUCHNIA

Kaczka w sosie śmietanowym z pieczonymi gruszkami

Z okazji 100 wpisu podjęłam wyzwanie przejrzenia zdjęć Menu na Weekend z ostatnich miesięcy. Subiektywne podsumowanie na FB - zapraszam!



Składniki:

Kaczka w sosie śmietanowym
2 piersi z kaczki
sól kamienna
300 ml brandy
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżki gęstej śmietany
kilka gałązek tymianku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z cytryny

Pieczone gruszki
2 gruszki
ok. 3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki kiełków lucerny

Przygotowania:

Piersi z kaczki oprósz solą i odłóż na ok. godzinę. Po godzinie wypłucz mięso z soli, wytrzyj papierowym ręcznikiem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni na ok. 90 minut. Po tym czasie mięso powinno być pięknie zarumienione i miękkie.

Gruszki podziel na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne. Owoce możesz też pokroić w cieńsze plastry - w zależności od upodobań estetycznych ;) Gruszki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem trzcinowym i wiórkami masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation