Kuchnia

CIASTA, CIASTECZKA I INNE SŁODKOŚCI

Nektarynki z serkiem Mascarpone i owocowe szaszłyczki z grilla

- 50 g makaroników (ciastek)
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 nektarynki,
- 8 truskawek,
- 120 g świeżego obranego ananasa,
- 100 g Mascarpone,
- 6 gałązek mięty,
- 4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:
Makaroniki grubo posiekać. Mascarpone sok z cytryny i mleko wyrobić na gładką masę. Wmieszać posiekane makaroniki (zostawić trochę do posypania).
Nektarynki i truskawki umyć. Ananasa pokroić w kostkę.
Miętę umyć, odłożyć trochę do dekoracji. Listki oberwać.
Truskawki, ananasa, i listki mięty nabijać na przemian na szpadki. Nektarynki i szaszłyki grillować ok. 3 minuty obracając.
Nektarynki napełniać masą z serka i układać na talerzykach. Dekorować miętą, posypać posiekanymi makaronikami. Do płytkich szklaneczek nakładać po gałce lodów waniliowych i wstawiać po jednym owocowym szaszłyku.

Czas przygotowania 20 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation