Kuchnia

Kulinaria

Ciasteczka z nutellą
Składniki na około 20-25 ciastek:
115 g miękkiego masła
60 g jasnego cukru muscovado
1 jajko
75 g mąki
25 g kakao
2,5 ml sody oczyszczonej (pół łyżeczki)
115 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
5 - 6 łyżek nutelli

Masło ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie kremowa. Dodać jajko, mąkę, kakao, sodę, płatki i dobrze wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem, lekko spłaszczając. W każdej kulce kciukiem (lub jak ja - końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu łyżeczką (lub - jeśli macie ochotę - szprycą z ozdobną końcówką) w każde wgłębienie nałożyć nutelli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation