Kuchnia

gotowanie

Placki z cukinii po grecku

Składniki:

- 3 cukinie
- 2 jajka
- 1 szkl. bułki tartej
- 4 łyżki startego zoltego sera
- 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych: koperku, mięty, natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia

Sos:

- 1/2 dużego pęczka ziół: koperku i mięty
- 2 ząbki czosnku
- 400 g jogurtu naturalnego (dałam grecki)

Sposób Przygotowania:

Cukinie umyć i zetrzeć ze skórka na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 min., aż puści sok.

Zrobić sos: zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać wraz z czosnkiem i wymieszać z jogurtem, posolić do smaku, odstawić.

Odcisnąć cukinie, dodać roztrzepane jajka, starty ser i bułkę tarta. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita, dodać pól pęczka poszatkowanych ziół. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę maki (lub bułki tartej).

Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron na zloty kolor.

Podawać z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation