Kuchnia

Palce lizać!

Drożdżowe racuszki z jabłkami
Składniki:
250 ml letniego mleka
2 jajka
50g cukru
50g oleju do ciasta
30g drożdży świeżych
300g mąki pszennej
szczypta soli

ponadto:
200g obranych jabłek
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia


wykonanie thermomix:
Do naczynia włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka. Rozdrobnić 2s/obr.5 Następnie przełożyć do miseczki
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wymieszać 2 min/obr.interwał. Ciasto przelać do miski z jabłkami i wymieszać. Odczekać 10 minut a następnie układać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)


wykonanie tradycyjne:
Jabłka obrać i pokroić w drobna kosteczkę.(można to zrobić malakserem ale uważać by nie zmiksować ich na papkę tylko by były wyczuwalne kawałeczki). Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w letnim mleku. Ostawić na chwilkę. Dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać np w malakserze. Ciastem zalać wcześniej pokrojone jabłka, wymieszać i odstawić na 10 minut. Łyżką kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation