Kuchnia

Palce lizać!

Placki z cukinii z dipem jogurtowym
Składniki:
ok 750g cukinii
3 jajka
ok. 1/2 szkl mąki pszennej (ok 75g)
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
olej do smażenia


Cukinię umyć i odciąć końcówki (nie obierać). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć lub drobniutko posiekać. Jajka dokładnie rozkłócić z mąką i wlać do miski z cukinią. Dodać posiekane zioła i przyprawy i dobrze wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki z dwóch stron na złoto. Podawać z dipem jogurtowym.


Składniki na dip jogurtowy:
3/4 szkl jogurtu greckiego
1 mały przetarty i odciśnięty z soku ogórek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sól, pieprz
posiekana świeża mięta i koperek


Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation