Kuchnia
Torty
Babeczki czekoladowo- miętowe
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Hershey, producenta czekolady, produktów czekoladowych i kakao.
Oryginalny przepis jest na doskonale czekoladowe ciasto, natomiast w sieci krąży przepis zaadaptowany na babeczki, można go znaleźć m.in. np. na tej stronie.
Z podanych składników wychodzi około 24-27 babeczek, miękkich i puszystych i jak nazwa ciasta wskazuje - doskonale czekoladowych.
2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wrzącej wody
Ponieważ babeczek wychodzi duża ilość, piekłam je na dwie tury, po 12 sztuk.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy. Miksować na średnich obrotach przez minutę. Dodać szklankę wrzącej wody, wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, nie należy się tym przejmować. Wypełniać papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 22-24 minuty. Zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem kremu miętowego.
Krem miętowy z mascarpone
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 % tłuszczu)
kilka kropli miętowych (np. takich z Herbapolu, ważne aby sprawdzić ich skład, powinny zawierać tylko pochodne z prawdziwej mięty - olejek, nalewka oraz alkohol)
4-5 łyżek cukru
1 fix do bitej śmietany
zielony barwnik w żelu (używam barwników firmy Wilton, mam podstawowe kolory, zielony uzyskuje mieszając niebieski z żółtym)
do dekoracji- starta gorzka czekolada, mięta
Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać kilka kropli miętowych oraz odrobinę barwnika zielonego w żelu, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wstawić na 10-15 minut do lodówki, aby krem nieco stężał. Schłodzony przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wystudzone babeczki. Posypać startą gorzką czekoladą i udekorować drobnymi listkami mięty.
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