Kuchnia

ciasta

Składniki:
Kakaowy biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao do ciast ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: 3 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki) 2 łyżki spirytusu

Masa piankowa: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki agrestowe

Sposób wykonania: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie razem wymieszać i wylać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić. W małym garnku zagotować 1 szklankę wody i ½ szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki). Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki brzoskwiniowe i razem dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko skondensowane niesłodzone ubić, następnie wlać tężejącą galaretkę brzoskwinią i razem zmiksować. Syrop z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć biszkopt i wyłożyć na niego masę piankową. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wyłożyć na masę piankowa. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation