Kuchnia

KULINARIA- coś dla ciała

Omlet z ziemniakami
składniki na 1 średnia patelnię:
2 średnie ziemniaki
1 nieduża cebula
2 jaja
8-10 dkg dobrego dość tłustego boczku ( niestety boczek duński wszechobecny w naszych sklapach zupełnie się do tego nie nadaje, najlepszy byłby swojski jesli ktoś ma do takowego dostęp)
1/2 łyżki mąki
szczypiorek
sól, pieprz, ewentualnie tarty parmezan
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, do tego dodajemy surowe ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach, gdy ziemniaki sa już miękkie ( zazwyczaj trwa to ok. 4-6 min) dodajemy jaja roztrzepane z mąką, startą na grubych oczkach cebulą i przyprawami. Gdy omlet podpieczemy z jednej strony zsuwamy go z patelni najlepiej na płaską pokrywkę, szybko przewracamy układając go drugą stroną na patelni, posypujemy parmezanem i przykrywamy aby ser się rozpuścił, wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Danie jest bardzo sycące więc na kolację raczej nie polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation