Kuchnia

kulinaria

Komentarze

Składniki:
Biszkopt:

4 jajka
50 g maki pszennej 4 łyżki mąki
70 g cukru 4 łyżki cukru
20 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Masa zielona:

900 ml zielonego soku (użyłam soku Kubuś, ale może to być każdy inny zielony sok) (900 ml)
3 budynie waniliowe (bez cukru)

Masa biała:

400 ml śmietanki 30%
2 zielone galaretki (np. .kiwi)
2 łyżki cukru pudru
kilka ciastek delicji szampańskich
Przygotowane:
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia. .
Jajka ubij ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy. Gdy ciasto będzie już gęste i puszyste zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudź.
Masa zielona:
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotuj (650 ml), wlej sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylej na zimny biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.
Masa biała:
Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlej ją do śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka minut. Kiedy śmietankowa masa zacznie tężeć, ułóż na niej delicje, a następnie delikatnie je wciśnij w białą masę. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i przestudź. Gdy zacznie tężeć przelej ją na ciasto.Ciasto ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation