Kuchnia

Małe co nie co...

Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym

składniki:

kalmary mrożone - 4 sztuki
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
ząbki czosnku - 2 sztuki
czerwona papryka chilli - 1 sztuka
natka pietruszki - 0.5 pęczka
sok i skórka z cytryny
zielona sałata do podania
sól i pieprz do smaku
oliwa - 50 mililitrów


Zacznij od przygotowania sosu. Fix Knorr połącz z dwiema szklankami wody, zagotuj i zdejmij z ognia.

Chilli, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj wszystko do sosu.

Kalmary rozmroź. Następnie przetnij wzdłuż na pół aby powstał duży plaster. Każdy plaster ponacinaj końcówką noża na krzyż.

Teraz wytnij z kalmara paski o szerokości 4cm. Każdy potnij na trójkąty.

Kalmary przełóż do miski. Dopraw oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.

Rozgrzej bardzo mocno patelnię. Następnie usmaż kalmary przez kilka sekund.

Następnie zdejmij je z patelni i wrzuć do przygotowanego wcześniej sosu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj na liściach sałaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation