Kuchnia

Kulinaria czyli pychotki...

Odwrócone ciasto jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem :)

Składniki:

• 2 duże jaja
• 1 szklanka cukru
• 1 - 2 łyżki cukru wanilinowego
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g roztopionego masła (ewentualnie oleju)
• 1 szklanka jogurtu greckiego (lub śmietany)









Rabarbar:

• 3 łodygi rabarbaru
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego

• opcjonalnie: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy, do posypania - cukier puder z cukru trzcinowego i cynamonu (zmielony w młynku do kawy cukier trzcinowy z cynamonem)

Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty, dodać wanilię, skórkę pomarańczową i miód jeśli używamy, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm lub innej formy żaroodpornej wyłożyć rabarbar.
Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
Masę wyłożyć łyżką na rabarbar, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni. Pod tortownicę można położyć papier do pieczenia zabezpieczający przed ewentualnym wypłynięciem soków z ciasta.
Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć je do góry nogami na paterę (po zdjęciu obręczy paterę położyć na cieście i odwrócić całość do góry nogami, odkleić dno tortownicy). Można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation