Kuchnia

Przepisy na ciasta

irlandzki keks:

450 g mąki tortowej
225 g miękkiego pokrojonego masła
225 g drobnego cukru trzcinowego
330 ml piwa porter
450 g rodzynek (wg nas wystarczy 400 g)
2 jajka
75 g skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do pierników
szczypta soli
Procedura: W dużej misce mieszamy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, gałkę, przyprawę i sól) oraz wgniatamy rękoma masło. Następnie dodajemy cukier, rodzynki (może być również żurawina lub inne suche owoce) oraz skórkę pomarańczową. W drugiej miseczce do 2 roztrzepanych jajek wlewamy piwo, po czym całość łączymy z sypkimi składnikami. Wszystko powoli mieszamy łyżką, a nie mikserem.

Do wysokiej formy wyłożonej papierem (ciasto urośnie) wlewamy ciasto i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na 2 godz. Jednakże po 1 godz. należy przykryć ciasto z góry papierem, aby wierzch nie uległ spaleniu. ciasto z porterem powinno mieć złoty kolor.

Uwaga: ważna jest jakość piwa. My przetestowaliśmy 2 – Guinness oraz Żywiec Porter. Według nas zdecydowanie lepiej ciasto komponuje się z Guinnessem. W smaku jest delikatniejsze, a zapach nie jest tak intensywny i mocny, jak w przypadku Żywca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation