Kuchnia

zdrowo kolorowo

Zielona sałatka na ciepło stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw. Jest lżejsza, smaczniejsza i lepiej prezentuje się na stole.
Potrzebujesz: 2 i 1/2 szklanki mrożonego bobu, 2 łyżki oliwy z oliwek, jeden posiekany ząbek czosnku, 1 małą papryczkę jalapeno, sól, 2 łyżki masła, 1 średnią szalotkę, posiekaną, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę parmezanu, 1 łyżkę posiekanego estragonu

1. Bób zblanszuj we wrzątku. Odcedź na sitku przelewając zimną wodą, obierz ze skórek.

2. W małym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu około 2 minut. Dodaj jalapeno i smaż kolejną minutę. Dopraw solą.

3. W dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj bób i smaż na dużym ogniu aż bób mocno zbrązowieje, czyli około 1 minuty. Przełóż do miski i dopraw solą. Na tej samej patelni rozpuść masło i podgrzewaj około 30 sekund aż zacznie brązowieć. Dodaj szalotkę i smaż około 3 minut. Dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia.

4. Do bobu dodaj mieszankę czosnkowo-paprykową i ciepły sos szalotkowy. Dokładnie wymieszaj, oprósz serem i posiekanym estragonem. Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation