Kuchnia

Zakaski

Przepis na około 10 galaretek (poj. miseczki 200 ml)

3 ćwiartki z kurczaka
1,5 litra wody
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
kawałek selera
1/2 puszki groszku konserwowego
2-3 jajka ugotowane na twardo
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
1 opakowanie żelatyny w proszku (20g)
sól


Mięso myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wywar odcedzamy z warzyw (podgrzewamy, jeśli jest taka potrzeba) i doprawiamy bardzo mocno do smaku. Po zastygnięciu smak galaretki będzie w sam raz. Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu i dolewamy do wywaru.

Na dnie miseczek układamy plasterek jajka i układamy warstwami kurczaka, marchewkę pokrojoną w kostkę, groszek konserwowy, kawałek jajka i całość zalewamy gorącym wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki, żeby zastygły (najlepiej na całą noc).


Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation