Pychota również z
http://www.gruszkazfartuszka.pl
Pieczone pierogi z boczkiem i szpinakiem
May 28, 2012 by gruszka 13 odpowiedzi Kategoria: dania obiadowe
« pasta jajeczna z curry
zakręcony drożdżowiec z rabarbarem »
Print Friendly
Kilka dni temu do moich drzwi zapukał dostawca, który zapełnił moją zamrażarkę szpinakowymi wyrobami. Dzięki uprzejmości firmy Frosta przyszło mi testować niektóre z ich produktów. Jako pierwsze trafiły w moje ręce szpinaki właśnie, część z dodatkami, część bez. Pośród tych z dodatkami trafiło się opakowanie szpinaku z sosem serowym. Zazwyczaj dość niepewnie podchodzę do takich produktów i zawsze uważnie czytam ich skład. Tu spotkało mnie miłe zaskoczenie – sos serowy jest rzeczywiście serowy, a nie tylko “o smaku sera” :)
Zapach serowego sosu… no cóż. Jak to z serowym sosem :) Jak ktoś lubi to nie ma co narzekać, ale profilaktycznie obiad ugotowałam zanim mój mężczyzna, wrażliwy na “zapaszki” wróci do domu :) Ja tam “sery-śmierdziuchy” lubię i mi nie przeszkadzał.
A przechodząc już do samego tematu dania – pieczone pierogi wyszły bardzo fajne – świetne na przekąskę do piwa :) Polecam w sezonie Euro z dodatkiem sosu czosnkowego ;)
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g ziemniaków
- ok. 300-400 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
Na farsz:
- opakowanie szpinaku z sosem serowym Frosta
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- świeżo starty parmezan
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż zupełnie zmiękną. Przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Osobno podsmażamy pokrojony w kostkę boczek (warto go dobrze podsmażyć, aż zrobi się chrupiący). Na dużej patelni rozmrażamy szpinak, gdy będzie ciepły dodajemy cebulę i boczek i mieszamy razem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól i całość wyrabiamy na gładką masę. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi, układając je na blasze wyłożonej pergaminem.
Masło rozpuszczamy, smarujemy nim każdego pieroga i posypujemy odrobiną parmezanu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 st – skórka powinna być delikatnie przyrumieniona.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
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