Kuchnia

Meals

"Oszukane" Calzone bez mąki - 400 kcal duża porcja

Składniki na 4 sztuki (400 kcal/sztuka):

Ciasto (1233 kcal całość):
300g kaszy manny
14g (dwa opkaowania dr. Oetker) suchych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini
150ml gorącej wody
sól
Farsz (370 kcal całość):
papryka 200g
pieczarki 170g
ogórek kiszony 100g
kukurydza z puszki 110g
mozzarella (najlepiej light, u mnie wyjątkowo zwykła) 55g (pół kulki)
przecier pomidorowy mała miseczka (około 100g)
sól ziołowa, pieprz, bazylia, oregano, papryka w proszku

1. Drożdże zalewamy wodą, dodajemy resztę składników na ciasto. Mieszamy je, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego, a na stolnicy formuję tylko kulkę). Ciasto przykrywamy i odkładamy na 20 minut
2. W tym czasie kroimy wszystkie warzywa, wrzucamy do miski razem z kukurydzą i startą mozzarellą. Dolewamy przecier pomidorowy i przyprawy (można też sos z przyprawami zrobić osobno i wysmarować nim pieróg tak jak pizzę przed nałożeniem farszu).
3. Po odpowiednim czasie, ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 kuleczki i wałkujemy na placki. Farszu wychodzi sporo, jeżeli chcecie mieć tak "pełne" calzone jak moje, to radzę ciasto rozwałkować tylko do pewnego stopnia, odkleić od stolnicy (u mnie silikonowa, inną trzeba podsypać) i w rękach trochę rozciągnąć, również tak jak to robi się z pizzą. Potem gotowy placek położyć na blaszce, na której będziemy piec i tam dokończyć przygotowanie, gdyż podczas przenoszenia, pełny po brzegi pieróg może się rozerwać miejscami.
Nakładamy farsz na jedną połowę pieroga, przykrywamy, zaklejamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 30 minut. Ja piekłam bez termoobiegu (góra+dół jak zwykle). Piekłam na silikonowej formie do tarty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation