Kuchnia

mam

Ciasto bananowe ucierane z makiem

Składniki:
na foremkę o wymiarach 15 cm x 20 cm
• 50 g masła, miękkiego
• 150 ml cukru
• 150 ml jogurtu
• 1 jajko
• 2 banany, rozgniecione
• 50 ml maku
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 250 ml mąki
• 1 lyzeczka sody oczyszczonej
Krem serowy – cheese frosting
• 250 g kremowego serka, typ philadephia
• 3 łyżki masła, miękkiego
• 1 łyżka soku z limonki
• 300 ml cukru pudru
• nasiona wanilii z jednej laski
Wykonanie:
• Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, jogurt i banany. Wymieszaj wszystkie suche skladniki i dodaj do masy. Połącz delikatnie za pomocą łyżki.
• Wylej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 170º przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
• Przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem po czym dodaj serek, sok z limonki i wanilie. Wymieszaj krem i pokryj nim ostudzone ciasto. Wstaw ciasto do lodówki, aby krem się schłodził, wtedy ciasto będzie się łatwo kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation