Kuchnia

cooking

Oregano
Oregano jest rośliną wieloletnią cenioną ze względu na wyjątkową aromatyczność, a także liczne właściwości lecznicze. Jest gatunkiem rodzimym, osiąga do około 50- 80 cm wysokości, okres jej kwitnienia przypada latem. Kwiaty zebrane w podbaldachy są oblegane przez motyle. Barwa kwiatów zmienna od różowych do białych. Jako surowiec wykorzystuje się liście, które zawierają olejek eteryczny, zawierający m.in. tymol, poza olejkiem zawiera także garbniki, flawonoidy, goryczne, sole mineralne. Bylina preferuje stanowisko słoneczne, zaciszne, suche z przepuszczalnym podłożem. Rozmnażamy ją wegetatywnie poprzez podział, a także generatywnie poprzez nasiona. W ziołolecznictwie lebiodka pospolita wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości moczopędne, pozytywnie wpływa na proces trawienny, a także sprzyja prawidłowej pracy wątroby. Ze względu na swój intensywny aromat powszechnie wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa do pizzy, spaghetti, potraw z pomidorów, mięsa, zup, sosów itp. Zbioru lebiodki pospolitej dokonujemy w pełni jej kwitnienia, a następnie suszymy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation