Kuchnia

Dania mięsne

Wołowe kulki z rusztu

Składniki

3/4 kg siekanej wołowiny
3 jajka
1 pęczek zielonej pietruszki
8 plasterków boczku wędzonego
1 łyżka oliwy
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie mieszamy z jajkami i drobniutko pokrojoną natką pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kulkę kładziemy na kawałku folii aluminiowej, posmarowanym oliwą, szczelnie zawijamy i zakręcamy na bokach jak papiloty. Zawiniątka kładziemy na ruszcie blisko żaru i pieczemy po 15 min z każdej strony. Pod koniec kładziemy na rozpalonym ruszcie plasterki boczku i przypiekamy z obu stron. Przed podaniem folię rozcinamy na krzyż, lekko odwijamy i układamy na każdej porcji mięsa po 2 plasterki chrupiącego boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation