Kuchnia

Kulinaria

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

składniki na tortownicę o śr. 24cm:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru (trzcinowego)
- 1/4 szkl mleka (dałam sojowe, bo otworzyłam i muszę zużyć :P)
- 1 szkl oleju
- 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy K-3 (skład: cynamon, kardamon, imbir)
- 1/2 szkl kakao
- 2 1/2 szkl startej na tarce cukinii
- 1 op (100g) orzechów (u mnie nerkowce)
+ łyżka oleju do wysmarowania tortownicy

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawami i kakao. Cały czas mieszając masę jajeczną, dodawać po trochu olej i mąkę z dodatkami. Wmieszać startą cukinię. Na koniec delikatnie, już łyżką wmieszać orzechy.
Tortownicę wysmarować olejem. Można podsypać mąką lub bułką tartą czy otrębami, ale nie trzeba. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić na 1h do piekarnika nagrzanego do 180°C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation