Kuchnia

Na słodko

TARTA Z KREMEM OWOCOWYM I BANANEM.

Składniki na spód:

225 g mąki
100 g masła, pokrojonego w kawałki
100 g cukru pudru
1 jajko



Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na jakieś 30 min. Rozwałkować, przełożyć na formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać "coś", co obciąży ciasto (kulki ceramiczne, fasola, u mnie soczewica). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec przez 10 minut. Po tym czasie papier usunąć, piec kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.


Składniki na krem:

3 jajka
180 g cukru pudru
130 g wiórek kokosowych
130 ml mleka


* radzę zmniejszyć trochę ilość cukru i mleka



Jajka utrzeć z cukrem, dodać wiórki. Zagotować mleko, dodać do masy i wymieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać aż trochę stężeje. Wlać kieliszek rumu [pominęłam]. Wylać masę na ciasto. Pokroić w plasterki 2 duże banany. Plasterki maczałam w soku z cytryny żeby zbytnio nie ściemniały. Ułożyć je na cieście. Piec 10-15 minut.

!!! Przepis znaleziony na blogu Justin&Dorothy. U mnie mała modyfikacja: na foremkę o średnicy 26 cm zwiększyłam ilość kremu kokosowego.
*** Być może to mój błąd (lub kiepskiego piekarnika), ale masa kokosowa wyszła trochę wilgotna przy cieście (chociaż nie zmieniło to faktu, że i tak była smaczna). Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation