Kuchnia

Serniki

SERNIK JAGODOWY

Składniki:

800 g kremowego serka typu filadelfia ( każdy serek sernikowo-kanapkowy, taki, który ma troszkę wyższą zawartość tłuszczu)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
250 g cukru
2 łyżki mąki
starta skórka z 1 cytryny
4 jajka
Warstwa jagodowa:

125 g jagód
1 łyżka cukru pudru
Polewa:

300 ml kwaśnej śmietany
łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie
Ser, mąkę, cukier, wanilię miksować (lub zmielić w malakserze) ok. 15 sekund. Dodać jajka i miksować kolejną chwilkę (nie za długo, żeby masa się nie rozrzedziła).

W blenderze zmiksować jagody z cukrem pudrem, tak by masa była gładka. Dolać do jagód szklankę masy serowej.

Piekarnik nagrzać do 180°C

Ok. 23 cm tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki można posmarować masłem. Wylewamy do niej masę serową i pieczemy 25 min. Wyciągamy tortownicę i ostrożnie, łyżką nakładamy warstwę masy serowej, po wkładamy do piekarnika na kolejne 30 min.

Następnie wystudzić sernik przez 20 min.

Mieszamy ze sobą składniki polewy i ostrożnie nakładamy na sernik, tak by wzdłuż całego brzegu został 1 cm pas. Pieczemy kolejne 10 min. i zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika, wkładamy go do lodówki i zostawiamy tam na całą noc. Z góry warto posypać go jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation