Kuchnia

desery

Panna cotta z musem malinowym

250 ml śmietany kremówki 36%
250 ml mleka 3,2%
ok 70g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego/ ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny namoczone w 2 łyżkach zimnej wody
500g malin świeżych/mrożonych
cukier do smaku
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt gotować na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę do śmietanki i energicznie mieszać przez około minutę, tak by wyeliminować wszystkie ewentualne grudki. Przelać do 4 filiżanek o pojemności 125ml. Zostawić do ostygnięcia. Następnie zabezpieczyć folią aluminiową i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, chociaż już po ok 4/5 h powinna się ściąć. Przed podaniem przygotować mus malinowy.

Maliny zblenderować, przelać do garnuszka. Dodać cukru wg uznania i gotować a małym ogniu, aż maliny puszczą sok. Przecedzić przez sitko, celem usunięcia pestek. Sok raz jeszcze podgotować, dodać cukru w razie gdyby był zbyt mało słodki. Ja dla zagęszczenia dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozprowadzonej w łyżce wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation