Kuchnia

Dania

Placki Marchewkowe.
Składniki:
3 duże marchewki
2 jajka
garść startego żółtego sera
2 łyżki mąki pszennej
3/4 pęczka natki pietruszki
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu kolorowego
3 łyżki oliwy do smażenia

Wykonanie:
-Marchewki myjemy, osuszamy, następnie obieraczką usuwamy skórkę.
-Trzemy na tarce o grubych oczkach.
-Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę garść startego żółtego sera oraz poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawiamy.
-Mieszamy wszystkie składniki aby się połączyły.
-Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, po chwili łyżką stołową nakładamy masę formując placki.
-Smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
-Podajemy od razu po przygotowaniu.
-Dobrym dodatkiem do placków będzie jogurt naturalny lub śmietana.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation