Kuchnia

Słodkie pyszności

DOMOWY KOPIEC KRETA

Składniki:
Ciasto
125 g cukru
100 g masła
125 g mąki pszennej
3 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa
250 ml śmietany min 30%
350 g jogurtu greckiego
4 łyżeczki cukru pudru
1 śmietan-fix
ok 5 g żelatyny
+ 3 banany

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy ciasto. Ubić białka z cukrem i dodać żółtka. Wkładać stopniowo masło, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy. Możemy dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na przesmarowaną tłuszczem tortownicę.
Masa jest gęsta, więc trzeba ją starannie rozsmarować, aby ciasto nie miało "dołków".
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut.

2. Przestygnięte ciasto wycinamy w środku, tak jak na zdjeciu obok, pozostawiajac spód i boki. Wydrążone ciasto zostawiamy na posypanie. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką.

3. Banany kroimy wzdłuż i układamy w wyciętym "kole". Uzupełniamy luki kawałkami. Następnie wylewamy masę i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy wydrążonym ciastem.

SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation