Kuchnia

Kuchnia

Deser leśny pod skorupką.

Składniki (na 3-4 porcje):

300 g jeżyn lub malin (mogą być zarówno świeże jak i mrożone)
100 g cukru pudru
4 kieliszki Creme de cassis (opcjonalnie)
250 g serka mascarpone
250 ml kremówki
2 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty lub w wersji sklepowej cukru z wanilią)
ok. 4 łyżki brązowego cukru



Sposób przygotowania:
Owoce wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie mikstura powinna zgęstnieć. Naczynie zdjąć z ognia, nieco przestudzić. Wlać likier i wymieszać (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy). Owoce rozdzielić do szklanek (alkohol można wlać także bezpośrednio na owoce w szklankach i delikatnie wymieszać łyżeczką). Odstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do serka mascarpone, dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Masę rozlać do szklanek z owocami. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem posypać brązowym cukrem i skarmelizować go za pomocą małego palnika (aby uzyskać efekt skorupki). Można przybrać świeżymi jeżynami lub malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation