Kuchnia

Mama Gotuje, Dziecko Smakuje

Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu!

Składniki
mąka pszenna - 2 szklanki
maślanka - 2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
cukier - 2 łyżki
jajko - 2 szt
olej - 2 łyżki
wanilia - nasionka z 1/2 laski

Sposób przygotowania
Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation