Kuchnia
Jedzonko
Niebiański Deser z Mascarpone i Galaretki
Składniki na deser z mascarpone i galaretki:
1 op turkusowej galaretki
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100g gęstej kremówki
Galaretkę przygotuj zgodnie z zaleceniami na jej opakowaniu. Wylej do np. miski i pozostaw w lodówce do stężenia. Serek wymieszaj z cukrem oraz kremówką i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka stężeje rozdrobnij ją przy pomocy widelca na mniejsze cząstki, nakładaj porcje do pucharków, a pomiędzy poszczególnymi porcjami galaretki nakładaj porcje schłodzonego serka. Podawaj.
Sugestie: Możesz użyć galaretek w dowolnym kolorze. Deser polecam podawać schłodzony. Dodaj również do niego owoce! (do wersji niebieskiej świetnie będą pasować jagody :)).
Wersja light: Serek mascarpone zastąp jogurtem greckim i zrezygnuj z dodatku cukru lub zastąp go cukrem trzcinowym.
Pytanie: Czym zastąpić serek mascarpone?
Odpowiedź: Możesz go zastąpić serkiem Philadelphia lub innym gęstym serkiem naturalnym lub waniliowym. Polecam też gęste serki homogenizowane, jogurt grecki, czy ubite na sztywno kremówki.
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