Kuchnia

Jedzonko

Niebiański Deser z Mascarpone i Galaretki

Składniki na deser z mascarpone i galaretki:

1 op turkusowej galaretki
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100g gęstej kremówki

Galaretkę przygotuj zgodnie z zaleceniami na jej opakowaniu. Wylej do np. miski i pozostaw w lodówce do stężenia. Serek wymieszaj z cukrem oraz kremówką i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka stężeje rozdrobnij ją przy pomocy widelca na mniejsze cząstki, nakładaj porcje do pucharków, a pomiędzy poszczególnymi porcjami galaretki nakładaj porcje schłodzonego serka. Podawaj.
Sugestie: Możesz użyć galaretek w dowolnym kolorze. Deser polecam podawać schłodzony. Dodaj również do niego owoce! (do wersji niebieskiej świetnie będą pasować jagody :)).

Wersja light: Serek mascarpone zastąp jogurtem greckim i zrezygnuj z dodatku cukru lub zastąp go cukrem trzcinowym.

Pytanie: Czym zastąpić serek mascarpone?
Odpowiedź: Możesz go zastąpić serkiem Philadelphia lub innym gęstym serkiem naturalnym lub waniliowym. Polecam też gęste serki homogenizowane, jogurt grecki, czy ubite na sztywno kremówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation