Kuchnia

food & drink

Faszerowana papryka
Składniki:
1) 4 papryki
2) 1/2 kg mięsa mielonego
3) 2 cebule
4) 30 dag pieczarek
5) 2 ząbki czosnku
6) sól, pieprz
7) natka pietruszki
8) oliwa z oliwek

Wykonanie:
Rozgrzać trochę kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dorzucić drobniutko pokrojone pieczarki i razem chwilę podsmażać. Przyprawić solą i pieprzem.
W misce rozdrabniamy mięso mielone i dodajemy do niego podsmażoną cebule z pieczarkami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym ponownie mieszamy przez kilka minut, aby wszystkie składniki zostały dobrze wymieszane.
Przy paprykach odcinamy górę i usuwamy ze środka nasiona. Jeśli ktoś używa tej długiej papryki, na najpierw przekroić ją na pół, a następnie usunąć ze środka nasiona.
Nakładamy farsz do środka papryk i układamy je w naczyniu żaroodpornym, lub na blasze.
Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 50 minut.

Uwaga:
można wykonać różnego rodzaju farsze, tak naprawdę od nas zależy co dodamy do środka
można wykorzystać różnego rodzaju papryki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation