Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

1,5 paczki krakersów
3 paczki herbatników (np. Petitki)
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 kostka masła (250 g)
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka masy krówkowej
1 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Zaczynamy przygotowania od kremu budyniowego. Gotujemy 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i kostkę masła. Do gotującej się masy dodajemy dokładnie wymiaszane: 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż powstanie masa budyniowa. Studzimy.

Masa toffi: ubijamy 1/2 litra kremówki. Dodajemy stopniowo zimną masę toffi (krówkową), ubijając nadal. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 50 ml gorącej wody i studzimy.

Gdy żelatyna zacznie robić się galaretkowata, mieszamy szybko z masą toffi.

Masa z bitej śmietany: ubijamy 1/2 litra kremówki, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, ubijamy. Rozpuszczamy znów 1 łyżeczkę żelatyny w 50 ml gorącej wody i dodajemy do masy, gdy żelatyna zmieni lekko swoją konsystencję.

Na blaszce 20 x 35 cm układamy kolejne warstwy w następującym porządku:

warstwa herbatników -> masa budyniowa -> krakersy ->masa toffi -> krakersy -> bita śmietana -> starta czekolada.

Wkładamy do lodówki na 24 godziny (ciasto musi tyle poczekać, w przeciwnym razie nie uda się go nam dobrze pokroić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation