Kuchnia

Przepisy na ciasta

Placek drożdżowy z nektarynkami
3 i 1/3 szklanki (500 g) mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka 21 proc.
40 g drożdży
1/2 kostki (100 g) masła
3/4 szklanki (150 g) cukru
4 żółtka
2 łyżeczki esencji waniliowej
sól
1 kg dojrzałych nektarynek
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka lub bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do posypania


Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Żółtka utrzyj z cukrem i esencją waniliową na kogel-mogel, masło roztop w rondelku (dopilnuj, żeby nie było gorące).
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, uformuj kopczyk i wlej do niego zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając kogel-mogel. Na koniec wlej masło i wyrabiaj ok. 15 minut, aż masa zacznie odchodzić od ręki. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1-1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Nektarynki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki, a potem pokrój w ćwiartki. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 24x30 cm natłuść masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób i przełóż do brytfanki. Ćwiartki nektarynek ciasno powtykaj skórką do dołu. Całość ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C termoobieg) i piecz 50-60 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Jeśli podczas pieczenia wierzch za szybko się zrumieni, przykryj je papierem do pieczenia i piecz dalej.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation