Kuchnia

Przepisy

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i boczniakami

Składniki:

1 młoda kapusta
40 dag boczku
50 dag boczniaków
2 średnie cebule
2-3 duże pomidory lub kilka pomidorków cherry
Sok z połowy cytryny
Sól,pieprz kolorowy, zmielony kminek, koperek
Olej z chili


Przygotowanie:

- kapustę przekroić na 3 lub 4 części, umyć pod bieżącą wodą i pokroić na małe paseczki
- w garnku rozgrzać łyżkę oleju chili, wsypać łyżeczką zmielonego kminku, kiedy zacznie puszczać aromat dodajemy boczek , smażymy aż ładnie się zarumieni
- dodać pokrojone cebule oraz pokrojone boczniaki i dalej smażyć
- następnie dodajemy pokrojoną kapustę, dodajemy łyżeczkę soli i dalej smażymy, kapusta posolona puści soki i nie trzeba dodawać dodatkowo wody, po 10 minutach smażenia zmniejszamy ogień na bardzo mały, dodajemy pokrojone pomidory i przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 25-30 minut
- po tym upływie już tylko doprawiamy sokiem z połowy cytryny, pieprzem i posypujemy poszatkowanym świeżym koperkiem
- podajemy podsmażonymi i wcześniej ugotowanym młodymi ziemniakami i posypanym koperkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation