Kuchnia

Nie ma bar­dziej szcze­rej miłości niż miłość do jedzenia.

Klopsiki w pikantnym sosie pomidorowym z makaronem

Składniki (na 4 porcje)
Klopsiki:

500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
4-5 dużych listków bazylii
świeżo mielony pieprz i sól
1 łyżeczka suszonego, otartego oregano
olej rzepakowy do smażenia


Sos pomidorowy:

500 ml przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
5-6 listków bazylii
1/2 łyżeczki suszonych płatków ostrej papryki
sól wędzona (lub świeżo zmielona sól morska), cukier do smaku
+ ok. 300 g makaronu (u mnie spaghetti)
świeżo starty parmezan
listki bazylii do dekoracji



Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy klopsiki. Cebulę i czosnek należy obrać, a następnie drobno posiekać. Do dużej miski wrzucić mięso, dodać cebulę i czosnek. Wbić jajko i dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Bazylię opłukać, drobno posiekać, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i oregano i wymieszać. Z mięsa formować małe klopsiki o śr. ok. 3 cm. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy (ok. 2-3 łyżki), po minucie na olej wykładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Ściągnąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby osączyć je z tłuszczu. Wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni, na której smażyliśmy klopsiki podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wlać przecier pomidorowy, dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu kilka minut. Doprawić ostrą papryką, solą i odrobiną cukru. Do sosu wrzucić klopsiki i dusić ok. 5-8 minut. Gotowy sos z klopsikami dodać do makaronu, dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać świeżo tartym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation