Kuchnia

Kolorowe jedzonko

Zielona Pomarańcza: Rogaliki Dziadka Leszka

składniki:
40 dkg mąki;
cukier waniliowy;
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii*;
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
200 g twarożek waniliowy (serek homogenizowany);
200 g masła (musi być dobrze schłodzone w lodówce);
cynamon mielony;**

nadzienie:***
1 słoiczek powideł śliwkowych;
1-2 łyżeczki rumu;

Na stolnicy wysyp mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia (ja usypuję z tego taki "wulkan" z kraterem w środku), do zagłębienia włóż schłodzone masło przysyp mąką i posiekaj wszystko nożem. Następnie dodaj serek waniliowy z ekstraktem i zagnieć ciasto w kulę. Można je włożyć do miski przykryć folią aluminiową i potrzymać 30 min w lodówce. Podziel ciasto na 4 części, każdą ćwiartkę rozwałkuj na kolisty placek. Placek dzielimy promieniście na 8 trójkątów. Każdy z nich posypujemy cynamonem, nakładamy nadzienie czyli dżem zmieszany z rumem (przy szerszym końcu) i zwijamy je do środka placka - w ten sposób powstają rogale. Piec w temperaturze 160-180 stopni aż się zarumienią (w moim piekarniku przy 160 stopniach wychodzi równo 15 minut). Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation