Kuchnia

obiadki

BIGOS ZE SLOKIEJ KAPUSTY

Skladniki:
•mała główka kapusty (1-1,5kg)
•2 szklanki wody
•4 łyżki koncentratu pomidorowego
•150g wędzonej kości lub boczku w kawałkach lub kiełbasy
•sól
•4 ziarenka ziela angielskiego
•10 ziarenek pieprzu
•2 listki laurowe
•1-2 płaskie łyżeczki kminku

Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści i posiekać w paski.

Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać boczek/kość wędzoną i przyprawy.

Całość gotować na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie zmniejszyć ogień i zostawić jeszcze na 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać koncentrat i dobrze wymieszać.

Kapustkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation