Kuchnia

przetwory

Przecier podwójnie pomidorowy
Pomidory

Sól

Część pomidorów kroje w małe kawałki i gotuje na wolnym ogniu do miękkości. Część pomidorów(polecam do tego raczej twardsze pomidory) zostawiam w całości (wycinam tylko szypułkę) i wkładam do garnka ( z gotującym się przecierem) pozostawiam na ok. 3-4 min (skórka powinna tylko się sparzyć, aby można je łatwiej obrać), po czym wyciągam, pozostawiam do wystudzenia. Następnie obieram skórkę i wydrążam pestki, a tak uzyskany miąższ kroje w drobną kostkę, a pozostałości z pomidorów wrzucam do garnka z gotującym się przecierem. Pomidory przecieram prze sito( u mnie z dość dużymi otworami), lekko solę. Do słoików wkładam ok. ¼ (wysokości słoika) pokrojonych w kostkę pomidorów, całość zalewam przecierem, słoiki zakręcam, pasteryzuję ok. 20 min
żródło: wtorek, 31 sierpnia 2010, misiadk
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation