Kuchnia

przetwory

Konfitura z jabłek
Składniki:
ok. 1,4kg jabłek
500g cukru żelującego 2:1
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka rumu

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Odważyć 1kg jabłek i pokroić w kostkę ok. 1x 1cm.
3 łyżki cukru skarmelizować na dużej patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać pokrojone jabłka. (Karmel od razu stwardnieje). Mieszać przez około 10- 15min. na niedużych ogniu, aż karmel z powrotem się rozpuści.
Zawartość patelni przenieść do dużego garnka. Dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny.
Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4min., ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Dodać rum. Gotową konfiturę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą, słoiczków i mocno zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 min.
Konfiturę można przechowywać do roku.
Z podanych składników otrzymamy ok. 900ml konfitury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation