Kuchnia

Ciasta

SERNIK KAJMAKOWY:
(proporcje są przewidziane tak naprawdę na dwie tortownice-jedną dużą ok.35cm średnicy i 16cm średnicy

CIASTO:
(Podane proporcje starczą tak naprawdę na dwa spody do sernika, ale nadmiar można zamrozić na następny raz)
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
MASA SEROWA:
-400 g masy kajmakowej
-50 g masła
-150 g cukru
-2 duże opakowania cukru waniliowego
-6 jajek
-1kg sera zmielonego na sernik (najlepiej trzykrotnie mielonego to ciasto będzie bardziej puszyste i kremowe)
-2 łyżki mąki

POLEWA CZEKOLADOWA:
-łyżka masła
-tabliczka mlecznej czekolady

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm i wykroić kształt odpowiedni, tak żeby przykryć dno przygotowanej blaszki (nadmiar ciasta można spożytkować na ciasteczka kruche lub można zamrozić do następnego razu). Następnie wstawić ciasto do piekarnika na około 10 minut do 170st.

2. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać kajmak oraz jajka i mąkę oraz po łyżce dodawać ser, ciągle mieszając tak, żeby otrzymać gładką masę. Masę serowo-kajmakową wylać na podpieczony kruchy spód i całość piec przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st. Po tym czasie zostawić sernik w piekarniku do ostygnięcia (wtedy nie opadnie za bardzo, u mnie było mało czasu między jednym świątecznym ciastem a drugim więc troszkę opadł).

3. Czekoladę połamać na drobne kostki. Przygotować kąpiel wodną i rozpuścić w niej masło i czekoladę cały czas mieszając, żeby polewa była gładka. Gdy już będzie gotowa gładka, aksamitna czekolada wylać ją równomiernie na wystudzony sernik. Gdy trochę zakrzepnie można już podawać.

SMACZNEGO!
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2012/12/31-sernik-kajmakowy-na-kruchym-spodzie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation