Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

deserownia

96 Ciasto Cappuccino
SKŁADNIKI:

Biszkopt:

•5 jajek
•6 łyżek cukru
•2 kopiaste łyżki mąki pszennej
•2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka kakao
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
(razem mącznych składników, oprócz cukru, 1 pełna szklanka – używam duraleksowej)

Krem budyniowy:

•2 i ½ (500ml) szklanki mleka
•2 jasne budynie
•4 łyżki cukru
•200g masła
•2 – 3 łyżki spirytusu
Masa kawowa:

•2 (400ml) szklanki mleka
•5 – 7 łyżek cappuccino
•2 torebki śmietanki "Śnieżka"
•5 płaskich łyżek żelatyny
Poncz:

•1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
•½ (100ml) szklanka gorącej wody
•1 – 2 łyżki spirytusu
Poza tym:

•starta gorzka czekolada do posypania
WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Na mleku ugotować budyń z dodatkiem 4 łyżek cukru. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niej po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Następnie dodać, do smaku, spirytus i wymieszać.

Masa kawowa*:

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę i ostudzić. Do zimnego mleka z kawą dodać śnieżkę i ubić. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać (około ½ szklanki) gorącą wodą (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę wlewać powoli do ubitej masy kawowej, cały czas miksując na wysokich obrotach.

Poncz:

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić i dodać spirytus.

Składanie:

Zimny biszkopt nasączyć ponczem, nałożyć krem budyniowy. Na krem szybko nałożyć masę kawową. Posypać startą czekoladą.

* Masa kawowa bardzo szybko tężeje. Trzeba ją zrobić i od razu wlać na krem budyniowy.

Moja masa tak szybko stężała, że miałam problem z jej rozłożeniem. Musiałam dorobić masę.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation