Kuchnia

deserownia

Kruche ciasto z owocami

Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
450-500 g owoców (np.: wiśnie, truskawki, maliny, borówki - mogą być mrożone)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
jajko lub mleko do smarowania
cukier do posypania

Przygotuj ciasto, zagniatając składniki. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut.Przygotuj owoce: oczyść i umyj owoce, większe pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm. Na cieście ustaw formę do ciasta i wytnij koło o promieniu około 3 cm większym niż foremka. Przełóż wycięty krąg do formy, rozłóż równomiernie i przyciśnij mocno, by na całej powierzchni równo przylegało. Nożem obetnij brzegi ciasta wystające poza formę. Przełóż owoce do formy i rozłóż równomiernie. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości ok. 1cm. Najpierw na wierzchu ciasta ułóż paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać na zmianę poprzeczne, podnosząc co drugi i przeplatając, aż powstanie kratka na całym cieście. Na koniec ułóż pasek na rancie, by zakryć niedoskonałości na brzegach. Małym kieliszkiem wytnij w cieście kilka kółek. Z kółek - też kieliszkiem - odetnij małe listki - po 2-3 na kółko. Na listkach tępą stroną noża wytnij wzorek imitujący żyłkowanie na liściach. Zwilż lekko listki po lewej stronie i ułóż na cieście. Na koniec wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem. Wstaw na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation